Emeril Lagasse

Kurczak pontalba


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

Kurczak pontalba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średniej wielkości kurczak (ok. 1 ½ kg)

3/4 łyżeczki soli

3/8 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki niesolonego masła

1 łyżka posiekanego czosnku

1 szklanka drobno pokrojonej gotowanej szynki

250g pieczarek pokrojonych w drobne plasterki

1/4 szklanki posiekanej dymki

1/4 szklanki białego wytrawnego wina

smażone ziemniaczki Brabant (patrz przepis odc. 2)

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

sos Bearnaise

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni

 

 

Przygotowanie:


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.