Chrupiące ciasteczka z bakaliami

Chrupiące ciasteczka z bakaliami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajo rozmiar L
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki krupczatki lub kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • garść migdałów
  • garść pokrojonej czekolady deserowej, gorzkiej lub mlecznej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Całość można przygotować w mikserze lub ręcznie. Miękkie masło przekładamy do miski i rozcieramy łopatką albo krótko ucieramy robotem kuchennym z zamontowaną końcówką typu liść. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, ale niezbyt długo, masa nie musi być szczególnie puszysta.

Dodajemy jajko i pastę z wanilii. Mieszamy rózgą do połączenia lub nadal „liściem” w mikserze. Przesiewamy mąki, wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy sól. Mieszamy łopatką do połączenia.

Dosypujemy posiekane orzechy, bakalie i czekoladę, mieszamy dokładnie i porcjujemy na kulki o średnicy 3-5 cm (w zależności, jak duże chcemy uzyskać ciastka). Układamy je na blaszce i wstawiamy na 1h do schłodzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 160-165 stopni C. Rozkładamy schłodzone kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym, że ciastka mocno się rozpływają w trakcie pieczenie i należy układać je zachowując około 4-6 cm odległości miedzy ciastkami. Im większe kulki, tym więcej wolnej przestrzeni między nimi.

Pieczemy ok. 15-18 minut, aż będą lekko rumiane, choć nie za bardzo. Studzimy całkowicie i ściągamy z blaszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA