Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa zobacz Tarta śliwkowa 2018-06-19 13:01:10
Tarta śliwkowa
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 170g mąki pszennej przesianej
  • 110g masła schłodzonego
  • 30g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • sól
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 175 ml mleka
  • ½ kostki masła
  • ½ kg śliwek węgierek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę usiekaj nożem ze schłodzonym masłem, dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko ciasto, wyłóż nim formę do tarty i wstaw do schłodzenia na ½ godziny. W tym czasie rozprowadź proszek budyniowy mlekiem i mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia i wkręć do masy pozostałe dwa żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Ciasto do tarty nakłuj widelcem obciąż np. suchą fasolą i podpiecz w piecu o temperaturze 190 stopni C na jasny kolor. Z podpieczonego ciasta zdejmij fasolę nałóż krem waniliowy i na to ułóż połówki śliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

beatahelena 7 lat temu

Ja dodaję tylko jeden budyń i 250 ml mleka. Dodaję również mniej masła zarówno do ciasta , jak i do masy.

maa 7 lat temu

mnie właśnie wyszła....

freciczka 8 lat temu

Krem wychodzi bardzo smaczny - robię z proporcji z przepisu i zawsze wychodzi!fajne połączenie smaków:)

LeszekL 8 lat temu

Tam na pewno jest 175 ml mleka na 2 opakowania budyniu? Przecież wyjdzie z tego niejadalna klucha???

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE