Tarta śliwkowa

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 170g mąki pszennej przesianej
- 110g masła schłodzonego
- 30g cukru pudru
- 4 żółtka
- sól
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 175 ml mleka
- ½ kostki masła
- ½ kg śliwek węgierek
Przygotowanie:
Mąkę usiekaj nożem ze schłodzonym masłem, dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko ciasto, wyłóż nim formę do tarty i wstaw do schłodzenia na ½ godziny. W tym czasie rozprowadź proszek budyniowy mlekiem i mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia i wkręć do masy pozostałe dwa żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Ciasto do tarty nakłuj widelcem obciąż np. suchą fasolą i podpiecz w piecu o temperaturze 190 stopni C na jasny kolor. Z podpieczonego ciasta zdejmij fasolę nałóż krem waniliowy i na to ułóż połówki śliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
maa 9 lat temu
mnie właśnie wyszła....
freciczka 9 lat temu
Krem wychodzi bardzo smaczny - robię z proporcji z przepisu i zawsze wychodzi!fajne połączenie smaków:)
LeszekL 10 lat temu
Tam na pewno jest 175 ml mleka na 2 opakowania budyniu? Przecież wyjdzie z tego niejadalna klucha???
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
beatahelena 9 lat temu
Ja dodaję tylko jeden budyń i 250 ml mleka. Dodaję również mniej masła zarówno do ciasta , jak i do masy.