David Gaboriaud

Kuleczki mięsne w ziołach prowansalskich z sałatą mesclun


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

odsłon: 1344

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mieszanka różnych pomidorów sezonowych: bawole serca, ananasowe, czarny Krym, zielone itp.

4 porządne garści sałaty mesclun (lub miks młodych liści sałat)

250 g mielonej łopatki wieprzowej

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka ziół prowansalskich

bułka tarta

1 łyżka rozmarynu drobno posiekanego

skórka i sok z ½ cytryny

oliwa z oliwek

sól

kolorowy pieprz

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mięso, czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.
Podsmaż na oliwie kilka minut, często odwracając, by równomiernie się usmażyły. Na koniec dodaj rozmaryn i podsmaż jeszcze minutę, by oliwa przeszła smakiem rozmarynu.
Umyte pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj z sałatą mesclun. Polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw do smaku i dodaj skórkę z cytryny. Podaj sałatę z kuleczkami i kieliszkiem zimnego białego wytrawnego wina.

powrót

Podobne przepisy

Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.