David Gaboriaud

Kuleczki mięsne w ziołach prowansalskich z sałatą mesclun


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

odsłon: 1479

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mieszanka różnych pomidorów sezonowych: bawole serca, ananasowe, czarny Krym, zielone itp.

4 porządne garści sałaty mesclun (lub miks młodych liści sałat)

250 g mielonej łopatki wieprzowej

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka ziół prowansalskich

bułka tarta

1 łyżka rozmarynu drobno posiekanego

skórka i sok z ½ cytryny

oliwa z oliwek

sól

kolorowy pieprz

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mięso, czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.
Podsmaż na oliwie kilka minut, często odwracając, by równomiernie się usmażyły. Na koniec dodaj rozmaryn i podsmaż jeszcze minutę, by oliwa przeszła smakiem rozmarynu.
Umyte pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj z sałatą mesclun. Polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw do smaku i dodaj skórkę z cytryny. Podaj sałatę z kuleczkami i kieliszkiem zimnego białego wytrawnego wina.

powrót

Podobne przepisy

Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.