Ewa Chodakowska

Kofty z indyka z burakami


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka

Kofty z indyka z burakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mielonego indyka

150 g kaszy pęczak

1 łyżeczka Garam Masali

2 buraki

2 ząbki czosnku

1 cytryna

2 pęczek tymianku

1 garść pistacji

1 pęczek pietruszki

1 łyżka papryki słodkiej w proszku

1 cebula

sól

pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Zawiń buraki w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 40 minut.
Indyka wymieszaj z Garam Masalą, posiekaną pietruszką, pokruszonymi pistacjami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą oraz pieprzem i uformuj kilkucentymetrowe wałeczki.
Ugotuj kaszę pęczek zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podsmaż kofty na patelni po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Upieczone buraki obierz, pokrój na ćwiartki, dopraw solą oraz pieprzem, zetrzyj skórkę cytrynową oraz posyp tymiankiem.
W rondlu na 2 łyżkach oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulkę, wsyp 1 łyżkę papryki, wymieszaj i dodaj ugotowany pęczak.
Kofty podawaj z pęczakiem i pieczonymi burakami. Pasuje to tego idealnie gęsty jogurt grecki z miętą. Obowiązkowo całość skrop cytryną.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.