Grillowane figi z miodem, jogurtem i migdałami

Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- spore
- dojrzałe figi (po 1 na osobę)
- kilka łyżek miodu
- opakowanie gęstego jogurtu
- najlepiej greckiego lub domowego (patrz osobny przepis)
- można też jogurt wymieszać z gęstą śmietaną
- kilka łyżek migdałów
Przygotowanie:
Na kwadratach z grubej folii aluminiowej ułożyć po jednej fidze. Ściąć czubek figi i naciąć owoc na krzyż na głębokość kilku centymetrów, rozchylić w miejscu nacięcia. Polać łyżeczką miodu, zawinąć brzegi folii i układać figowe pakuneczki na średnio rozgrzanym grillu. Piec około 15 minut. W tym czasie pokroić migdały i podprażyć na suchej patelni. Rozwinąć brzegi folii, polać figi jogurtem i posypać prażonymi migdałami.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze