Ainsley Harriot

Jamajski tost z ananasem


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Jamajski tost z ananasem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

chleb tostowy

ananas z puszki

szczypta korzennej mieszanki „pudding spice”- to tradycyjna angielska mieszanka do deserów

w zasadzie odpowiednik naszej mieszanki piernikowej (którą można ją zastąpić). Zawiera zwykle: cynamon

gałkę muszkatołową

zmielone ziele angielskie. W jej skład mogą wchodzić także: goździki

imbir w proszku

kolendra w proszku

mielony kminek i odrobina pieprzu lub pieprzu kajeńskiego.

łyżeczka cukru

masło do posmarowania

2-3 jajka

2 łyżki śmietany

odrobina rumu

masło do smażenia

cukier (najlepiej trzcinowy) do posypania

 

 

Przygotowanie:


Kromki chleba posmarować starannie masłem („uszczelnić”, tak, aby ananas nie rozmiękczył chleba). Ananas rozgnieść w puszce widelcem, odsączyć, wymieszać z cukrem i mieszanką korzenną. W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną i odrobiną rumu. Na kromkę posmarowaną masłem nałożyć na środek łyżkę rozgniecionego ananasa, przyłożyć górną kromką i zlepić kromki, dociskając brzegi. Zanurzać ananasowe kanapki w jajku, roztrzepanym ze śmietaną i rumem. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na złoto. Podawać posypane cukrem i mieszanką korzenną lub cynamonem.

powrót

Podobne przepisy

Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bób z szynką i sherry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Nananej

30.06.2011 09:13


Warszawa

CYTUJ

Oj, a ja nie znałam tostów z ananasem! Musze koniecznie wypróbować, tym bardziej, ze przepadam za tostami!:) A co do napoju na śniadanie to lubię wypić sobie z rana jakąś herbatę, przeważnie eral greya, ostatnio od Dilmah. I takie śniadania to ja rozumiem!

#Kendron

29.06.2011 11:31


Warszawa

CYTUJ

Tosty to chyba najprostsza z możliwych rzeczy jakie można zjeść na śniadanko :) Ja osobiście uwielbiam takie pyszne ciepłe tościki z rana :) Do tego trochę herbaty mrozonej która ostatnio znalazłem na www.klub.dilmah.pl/mrozone :) Mniam paluszki lizać

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.