Jagnięcina scottadito, risottem z Barolo i serem Blu de Moncenisio

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Jagnięcina scottadito, risottem z Barolo i serem Blu de Moncenisio
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania mięsnego:

900 g jagnięciny z Kolorado

155 g bułki tartej panko oliwa z pierwszego tłoczenia



Składniki risotta:

60 g masła

60 g posiekanej cebuli

185 g ryżu carnaroli

½ butelki czerwonego wina „Rosso barchetta”

2 l wywaru cielęcego

95 g sera Blu del Moncenisio

60 g sera Parmigiano Reggiano



Składniki pesto Castel Vetrano:

95 g zielonych oliwek Castel Vetrano

1 puszka białej fasolki

oliwa z pierwszego tłoczenia (wedle uznania)

30 g natki

60 g młodego szpinaku

sól i pieprz (do smaku)

30 g majeranku

30 g bazylii

400 g pomidorków koktajlowych

liście młodego selera naciowego (do przybrania)



Przygotowanie dania mięsnego:

Oczyść mięso, wytnij kotlety, lekko rozbij. Obtocz w bułce tartej, smaż na maśle z oliwą, aż będą złociste i chrupkie. Odstaw na dwie minuty i podawaj.



Przygotowanie risotta:

Do rondla wrzuć masło i posiekaną cebulę, dodaj ryż. Wlej wino, wymieszaj, gotuj przez 15 minut. W trakcie gotowania dolewaj wywar.

W drugim rondlu roztop błękitny ser. Gdy risotto będzie gotowe, polej je roztopionym serem i posyp parmezanem.



Przygotowanie pesto Castel Vetrano:

W mikserze zmiksuj wszystkie składniki. Udekoruj talerz pomidorkami i liśćmi selera.



© 2012 Fabrizio Carro

powrót

Podobne przepisy

Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.