Marieta  Marecka

Gruszki z marcepanem pod kruszonką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę

Gruszki z marcepanem pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 gruszki

1 baton marcepanowy

2 łyżki rodzynek

2 łyżki płatków migdałowych

100 g masła

60 g mąki pszennej

50 g mąki razowej

100 g cukru trzcinowego

50 g płatków jęczmiennych

1 łyżka pasty z wanilii

lody waniliowe do podania

masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy

 

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazda nasienne i w środek wkładamy po kawałku batonika marcepanowego.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Układamy na niej gruszki marcepanem do góry, posypujemy rodzynkami.
Do miski wkładamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy mąkę pszenną, razową, płatki jęczmienne, cukier trzcinowy i pastę z wanilii. Wyrabiamy ciasto rozcierając składniki między palcami, aż wyjdzie nam kruszonka. Dodajemy płatki migdałowe i rozkruszamy na powierzchni gruszek.
Wstawiamy gruszki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.