Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 8 pieczarek
  • cebula
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • śmietana
  • mąka
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bułkę odciskamy z mleka, dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy całość solą, pieprzem, drobno skrojonym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dłońmi masę. W rondelku podsmażamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i przesmażamy razem. Bulion podgrzewamy i wkładamy do niego uformowane klopsiki. Po chwili dodajemy przesmażoną cebulkę z pieczarkami. Gotujemy do czasu, aż klopsy będą dogotowane w środku. Sos można zagęścić mąką rozrobioną ze śmietaną. Wtedy w miseczce rozcieramy 2-3 łyżki śmietanki z 1 czubatą łyżką mąki. Dolewamy do masy po trochu bulionu spod klopsików i jak się masa ogrzeje przelewamy ją do klopsów. Podajemy posypane natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE