Puchar gruszkowy według dawnej receptury

Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

  • 6 dojrzałych gruszek
  • pół litra białego wermutu
  • lub sherry
  • 3 laski cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 goździków
  • szczypta sproszkowanego kwiatu muszkatołowego (macis)
  • łyżka okruchów chleba
  • szczypta pieprzu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, dzielimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne, odkładamy dwie połówki, a resztę kroimy w kosteczkę. Wkładamy połówki i kostki gruszki do rondla, zalewamy wermutem, dodajemy laski cynamonu, goździki, cukier, szczyptę macis i pieprzu; doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 - 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż gruszki nabiorą miękkości. Zdejmujemy z ognia, usuwamy laski cynamonu i goździki i odstawiamy ugotowane gruszki do ostudzenia; wyjmujemy połówki gruszek, gdy ostygną kroimy na cienkie plastry, które posłużą do dekoracji; pozostałe ostudzone gruszki miksujemy. Przecier podgrzewamy w rondlu, mieszając tak długo, aż zgęstnieje, na koniec dodajemy okruchy chleba i mieszamy. Zdejmujemy krem z ognia i studzimy. Do pucharków nakładamy krem gruszkowy i dekorujemy plastrami gruszki, rozetkami bitej śmietany, listkami mięty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE