Jacek Sikora

Flan karmelowy


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Flan karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 i ¼ szklanki mleka

¼ mleka skondensowanego słodzonego

laska wanilii

1 jajko

1 żółtko

¼ szklanki cukru

cukier na karmel

Przygotowanie:

Mleko podgrzać z laską wanilii i po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze przez kilka minut mieszając, uważając, by nie wykipiało. Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę. Wymieszać z mlekiem skondensowanym. Przestudzone mleko wlać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Do foremki przełożyć masę i zapiec w kąpieli wodnej. Naczynie wkładamy więc do formy z wrzącą wodą (wypełnioną do ok. ¾ wysokości foremki). Zamykamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na ok. 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.