Panna cotta

Panna cotta
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 100 ml mleka
  • 50-60 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 5 listków żelatyny w płatkach (8 g)
Do podania:
  • 350 g mrożonych owoców leśnych
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce wody
  • świeże owoce do dekoracji (jeżyny, kulki garanatu, maliny, borówki etc.)
  • 1 łyżeczka żelatyny lub 1 listek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie. Śmietankę, mleko, cukier i rozciętą na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z wnętrza nasionkami wanilii przekładamy do rondla. Na małym ogniu podgrzewamy całość, ale nie zagotowujemy.

Wyciągamy skórkę z wanilii, odciskamy listki żelatyny i od razu przekładamy do gorącej śmietanki. Nie podgrzewamy już płynu, za to dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy śmietankę, co jakiś czas mieszając, następnie przelewamy do silikonowych foremek lub ramekinów i wstawiamy do lodówki na min. 4 h do stężenia.

W tym czasie przygotowujemy sos z owoców leśnych. Wrzucamy je do rondla, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać, a cukier się rozpuści. W razie potrzeby dosładzamy całość, następnie miksujemy blenderem i „przefasowujemy”, czyli przecieramy przez sito o drobnych oczkach.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Ponownie przelewamy sos z owoców do rondla, wstawiamy na mały gaz. W łyżce wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu z owoców, mieszając chwilę podgrzewamy, następnie dodajemy żelatynę, ściągamy całość z gazu i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Foremki z panna cottą wstawiamy na kilka sekund do ciepłej wody, wyciągamy deser i dekorujemy go sosem i owocami.

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE