Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem

Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Na słodko (odc.22)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Sorbet
szklanka wina gamey (240 ml)
½ szklanki cukru (115g)
5 szklanek mrożonych malin
sok z cytryny
1 białko
Maślany lukier do babeczek
masło
4 szklanki cukru pudru (400g)
sos z malin
ekstrakt wanilii
Babeczki
1/3 szklanki miękkiego masła (75g)
1 szklanka cukru (225g)
1 jajko
1 ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
2 szklanki mąki tortowej (190g)
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
¾ szklanki mleka
½ szklanki jagód
½ szklanki malin
mąka
Przygotowanie
Sorbet: wlać wino do rondla, dosypać cukier. Gotować krótko na małym ogniu. Przestudzić. Zmiksować rozmrożone maliny. Przetrzeć owoce trzepaczką przez sito. Zachować trochę sosu do lukru do babeczek. Dolać syrop z winem i wymieszać. Przełożyć do maszynki do robienia lodów. Dolać sok z cytryny i białko. Po 20 minutach w maszynce do lodów powstanie wspaniały sorbet. Zamrozić.
Lukier do babeczek. Rozetrzeć masło o temperaturze pokojowej. Przesiać do drugiej miski cukier puder. Dosypywać stopniowo do masła w miarę ucierania. Dolać nieco ekstraktu wanilii. Dolać sok z malin i ucierać, aż lukier będzie puszysty.
Ciasto. Masło i cukier utrzeć na gładką masę. Dolać jajo i ekstrakt wanilii, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, dosypać proszek do pieczenia i sól. Do masła utartego z cukrem dodawać mąkę na przemian z mlekiem, ucierając, aż powstanie gładkie, płynne ciasto. Owoce obtoczyć w mące i wrzucić do ciasta. Ostrożnie wymieszać. Łyżką do lodów nakładać do papierowych foremek. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Wystudzić, wyjąć z foremek i na babeczki nałożyć lukier. Do czarek nałożyć sorbet malinowy i podawać z babeczkami.
© Anna Olson
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze