Maryla Musidłowska

Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz


Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 7800

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g sznyclówki cielęcej pokrojonej w 5 mm plastry

mąka do obtaczania

60 g masła

150 ml wina likierowego

sól

świeżo zmielony pieprz

groszek mrożony

łyżka masła do groszku

sól i cukier do gotowania groszku

 

 

Przygotowanie:


Sznycle lekko rozbij. Mięso obtocz w mące, nadmiar mąki strząśnij. Rozgrzej masło na dużej, ciężkiej patelni. Usmaż sznycle z obu stron - smaż je partiami. Usmażone wyjmuj i układaj na talerzu. Gdy wszystkie będą usmażone ułóż je z powrotem na patelni. Dolej wino. Posól i popieprz. Mieszaj podsmażając, aż mięso pokryje się warstwą wina z mąką. Podawaj z ugotowanym zielonym groszkiem z masłem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.