Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną

Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
15 minut Jamiego (odc. 40)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

ryby:
4 nieduże labraksy lub dorady (ok. 300 g/szt.), sprawione i oskrobane
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
1 łodyżka trawy cytrynowej
1 pęczek świeżej kolendry
1 świeża czerwona chili
2 dymki
3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli i trochę do podania
1 łyżka sosu rybnego
olej sezamowy
2 limonki

ryż:
1 puszka (400 g) odtłuszczonego mleka kokosowego
300 g ryżu basmati (odmierz 1 puszkę po mleczku kokosowym)

zielenina:
1 pęczek szparagów (300 g)
2 główki kapusty pak choi
200 g groszku cukrowego
1 limonka

Przygotowanie:

Ponacinaj ryby z obu stron co 1,5 cm aż do ości, natrzyj solą oraz pieprzem i ułóż w miarę ciasno na blasze o wysokich ściankach albo w żaroodpornym naczyniu. Zalej 400 ml wrzątku, przykryj szczelnie podwójną warstwą folii aluminiowej i postaw na średnim ogniu. Wlej do średniego garnka mleko kokosowe, wsyp ryż i zalej puszką wrzątku (chwyć puszkę przez ścierkę). Dopraw szczyptą soli, dobrze przemieszaj, przykryj i gotuj około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wyłącz palnik.

Obierz imbir, czosnek i zdejmij zewnętrzną warstwę z trawy cytrynowej, pokrój z grubsza i włóż do blendera albo moździerza. Dodaj łodyżki kolendry (liście zachowaj), chili, dymki, sos sojowy i rybny, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz sok z 2 limonek i zmiksuj pulsacyjnie na niezbyt gładki sos albo utrzyj w moździerzu.

Wlej wrzątek do płytkiego żeliwnego garnka, przekrój szparagi pod kątem na pół, a główki kapusty pak choi wzdłuż na pół. Włóż do wrzątku groszek cukrowy, szparagi i kapustę pak choi. Gotuj 2 minuty, a następnie odsącz, dopraw 1 łyżką oleju sezamowego i sokiem z 1 limonki oraz sosem sojowym i podaj z przemieszanym ryżem. Odkryj rybę, wlej trochę wywaru do blendera / moździerza z sosem, a następnie nałóż porcje sosu na ryby. Podaj przybrane liśćmi kolendry.

© Jamie Oliver
www.jamieoliver.com

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE