Pieczona wołowina z kawakawą

Pieczona wołowina z kawakawą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 8)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia nowozelandzka (maoryska)
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

  • 1-1,5 kg krzyżowej z czapą

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 marchewki, przekrojone na pół wzdłuż
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml (2 szklanki) wywaru wołowego
  • 1 łyżeczka octu winnego sherry
  • liście kawakawy, do podania

  • Pieprzna marynata

  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka suszonej kawakawy lub suszonego rozmarynu

  • Pieczone bataty (kumara)

  • 60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek
  • 4 czerwone lub pomarańczowe bataty, umyte i pokrojone na duże kawałki
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka miodu

  • Pudding Yorkshire

  • 200 ml jaj (około 4 sztuk)
  • 200 mililitrów mleka
  • 200 ml mąki
  • 160 ml (⅔ szklanki) oleju z otrębów ryżowych lub oleju roślinnego

  • Persilada

  • ¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Aby zrobić marynatę, rozetrzyj w moździerzu pieprz, sól i czosnek. Przenieś mieszankę do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Rozgrzej olej na dużej blasze do pieczenia. Połóż na niej bataty i dopraw solą. Smaż przez 2 minuty, aż ziemniaki nabiorą koloru z każdej strony. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez godzinę, aż bataty zmiękną. Po 30 minutach skrop miodem i pomieszaj, potem włóż blachę z powrotem do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem polej bataty parsiladą (patrz poniżej).

Ponacinaj czapę krzyżowej w kratkę. Rozgrzej olej na dużej blasze do pieczenia. Dopraw wołowinę solą. Smaż mięso tłuszczem do góry przez 5 minut, aż zbrązowieje. Na blasze połóż marchew i cebulę, a na niej ułóż mięso. Nałóż pieprzową marynatę. Piecz mięso przez 25-30 minut, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 50ºC. Przełóż mięso na tacę, przykryj folią i poczekaj 15-20 minut, aż odpocznie.

Aby zrobić pudding Yorkshire, rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wymieszaj jajka z mlekiem i solą. Przesiej mąkę i wymieszaj, aż składniki się połączą. Przecedź mieszankę przez sitko z drobnymi oczkami do dużego dzbanka. Przykryj folią i odstaw na 30 minut.

Do foremki o średnicy 20 centymetrów nalej olej i włóż do piekarnika na 10 minut. Bez wyciągania foremki przelej do niej ciasto i piecz przez 25 minut, aż pudding zrobi się puszysty i złoty. Ostrożnie wyciągnij z piekarnika i osącz z nadmiaru tłuszczu. (Jeśli chcesz, możesz użyć foremki na muffinki i zrobić małe porcje zamiast jednej dużej).

Aby zrobić persiladę, wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw.

Aby zrobić sos, zbierz olej z blachy po pieczeniu wołowiny i wylej. Postaw blachę na dużym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj warzywa i smaż przez 6-8 minut na złocisty kolor. Zdeglasuj blachę ⅓ szklanki wywaru wołowego, skrobiąc łyżką dno blachy. Dodaj pozostały wywar i smaż przez kolejne 2 minuty. Przecedź wszystko przez drobne sito do miski. Delikatnie przeciśnij soki. Dopraw solą i wymieszaj z octem winnym sherry.

Podawaj wołowinę z batatami, puddingiem Yorkshire i sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE