Zupa cytrynowa z domowymi kiełbaskami

Zupa cytrynowa z domowymi kiełbaskami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • makaron ryżowy
  • bazylia świeża
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotuj w garnku bulion drobiowy. Przygotuj domowe kiełbaski. Mielone mięso przełóż do miski. Dodaj białka z dwóch umytych wcześniej jajek, a żółtka zachowaj na później. Wrzuć otręby, które zastępują bułkę tartą. Dopraw wyciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Umyj plastikową butelkę po wodzie mineralnej, przetnij ją w połowie i zachowaj jej górną część. Przełóż mięso do butelki i przeciskając przez mniejszy otwór formuj kiełbaski wrzucając je na gotujący bulion. Gotuj 4 minuty i przełóż na talerz.
Do zupy dodaj makaron ryżowy i ugotuj al dente. W międzyczasie żółtka połącz w miseczce ze skórką i sokiem z cytryn cały czas mieszając, dolej chochlę ciepłego bulionu i wszystko przelej do zupy dalej mieszając. Wrzuć ugotowane kiełbaski. Podawaj ze świeżo posiekaną bazylią.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE