Kurczak w sosie barbecue z papają

Kurczak w sosie barbecue z papają
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis




Marynata do kurczaka:
1/4 szklanki śmietanki z mleka kokosowego z góry puszki (zachować resztę do przepisu na ryż z mlekiem kokosowym)
nasiona 1 dużej papai
1 ząbek posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
skórka i sok z 1 limonki
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki pociętych łodyg świeżej kolendry
4 piersi kurczaka

Sos barbecue z papają: (przepis ekstra)
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
¾ szklanki cukru
1 papryka Scotch Bonnet, bez pestek i rdzenia, pokrojona na ćwiartki
skórka i sok z 2 limonek
skórka i sok z 1 cytryny
1 szklanka wody
½ szklanka ryżowego octu winnego
5 szklanek papai pokrojonej w grube kostki
2 łyżeczka soli

Orzechy nerkowca na ostro:
1 łyżeczka masła
½ szklanka niesolonych orzechów nerkowca
szczypta papryki
szczypta soli


Kurczak z grilla:
1 łyżka oleju roślinnego
4 filety z piersi kurczaka, wcześniej marynowane
¼ szklanka sosu barbecue z papają
¼ szklanka grubo posiekanych orzechów nerkowca na ostro
1 łyżka liści kolendry (opcjonalnie, do przybrania)


Marynata do kurczaka z papają:
W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty (poza kurczakiem). Kurczaka zanurzyć w marynacie.
Odstawić, żeby nasiąkł marynatą na 1 – 24 godz. Przygotować sos barbecue z papają.

Sos barbecue z papają:
W rondlu rozgrzać na średnim ogniu olej i wrzucić cebulę. Zeszklić mieszając. Dodać cukier, paprykę scotch bonnet, skórkę z limonki i cytryny. Rozpuścić cukier. Wlać wodę, sok z cytryny, limonki i ocet winny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać papaję i doprawić solą. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na lekkim ogniu przez 15 minut. Miksować w blenderze, aż sos nabierze gładkości.

Orzechy nerkowca na ostro:
Roztopić masło na małej patelni, na średnim ogniu. Zrumienić orzechy nerkowca. Zdjąć z ognia, doprawić papryką w proszku i solą. Zostawić na później połowę orzechów do przybrania sałaty (patrz: oddzielny przepis), pozostałą połowę posiekać do kurczaka.

Kurczak z grilla:
Podgrzać i natłuścić grill. Wyjąć mięso kurczaka z marynaty i umieścić na grillu. Obłożyć każdą pierś dwiema łyżkami sosu barbecue z papają, czynność powtarzać do czasu upieczenia się kurczaka. Udekorować posiekanymi orzechami nerkowca na ostro i listkami kolendry.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE