Hamburgery z jagnięciną i przyprawą

Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kotlety jagnięce:

1 kg mielonej jagnięciny
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy Pięć smaków
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • Hamburgery:
4 bułki
1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 czerwone chilli, pozbawione nasion, posiekane
  • ¼ szklanki octu z białego wina
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w kostkę
  • ½ pęczka mięty same liście, posiekane
  • sól
Sos aioli z przyprawą pięć smaków:
½ szklanki majonezu
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżeczki przyprawy Pięć smaków
Chrupiąca cebula z przyprawą pięć smaków:
2 słodkie cebule, obrane i pokrojone w cienkie plastry
Grillowana kukurydza z przyprawą „Pięć smaków” i limonką:
4 obrane kolby świeżej kukurydzy
  • 2 przekrojone limonki
  • 1 łyżka przyprawy Pięć smaków
  • sól

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kotlety jagnięce:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj 4 hamburgery (250 g każdy). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Niech smaki się przegryzą. Podgrzej grill. Grilluj kotlety aż będą gotowe.

Hamburgery:
Podpiecz bułki na grillu. Nałóż kotlety, sos aioli z przyprawą pięć smaków, ogórkowy dodatek i pokrojonego pomidora.

Ogórkowy dodatek:
Na średnim lub dużym ogniu podsmaż ziarna kolendry. Dodaj olej. Smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj chilli i zamieszaj. Dodaj ocet z białego wina. Dodaj cukier, zamieszaj i zaczekaj, aż się rozpuści.
Dodaj ogórek, duś od 5 do 7 minut na średnim ogniu. Odparowuj, aż otrzymasz lekką glazurę. Dopraw solą i ostudź. Dodaj miętę. Wymieszaj.

Sos aioli z przyprawą pięć smaków:
W misce wymieszaj majonez, sok z limonki i przyprawę pięć smaków. Wstaw do lodówki.

Chrupiąca cebula z przyprawą pięć smaków:
Zanurz cebulę na 10 minut w zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C. Na tacce ułóż papierowe ręczniki. Odcedź cebulę i osusz ręcznikiem. Zanurz cebulę w mące kukurydzianej i smaż partiami. Zamieszaj, żeby plastry cebuli nie sklejały się. Wyjmij cebule, ułóż na tacy. Cebula będzie jeszcze brązowieć. Dopraw solą i przyprawą pięć smaków.

Grillowana kukurydza z przyprawą "Pięć smaków" i limonką:
Rozgrzej grill. Ułóż kolby kukurydzy i grilluj je, aż będą gotowe, około 15 min. Natrzyj kukurydzę limonką, dopraw przyprawą "Pięć smaków" i solą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE