Agata Jędraszczak

Domowe chipsy


Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 18251

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

olej

sól

4 żółtka

3 ząbki czosnku

½ pęczka natki

oliwa

sól

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki pociąć w bardzo cienkie plastry na mandolinie lub w robocie kuchennym. Posmarować oliwą, posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec z funkcją termo obiegu przez 15 minut, sprawdzając czy nie brązowieją. Po wyjęciu blachy z piekarnika poczekać chwilę, aż chipsy odparują i staną się chrupiące i pyszne. Gorące chipsy przesypać słodką papryką, ułożyć na ręczniku papierowym. Do blendera wrzucić żółtka, przesiekany czosnek, i natkę. Posolić. Stopniowo wlewać oliwę aż powstanie gładki sos o konsystencji majonezu.

powrót

Podobne przepisy

Fondue
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#fern0n

27.12.2011 14:47


Jonkowo50

CYTUJ

a o cytrynie nic nie powiedzieli

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.