Ciabatta z kurczakiem panierowanym w panko

Ciabatta z kurczakiem panierowanym w panko
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 4 małe ciabatty albo 2 duże
  • 12 polędwiczek z kurczaka
  • panierka panko
  • 2 jajka
  • trochę mąki
  • 1 l oleju do smażenia
  • 50 g masła
  • 1 papryka czerwona, 1 żółta, 1 zielona
  • świeża bazylia
  • 2 dobrej jakości kulki mozzarelli di bufala lub burrata
  • troszeczkę syropu z octu balsamicznego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Miedzy dwoma kawałkami folii ubić polędwiczki, aby były płaskie i tej samej grubości. Obtoczyć je w mące, potem w rozmąconym jajku i bardzo dokładnie w panko. Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor.

Na patelnię wlać sporo oliwy i dodać paprykę pokrojoną w paski i na koniec doprawić solą, pieprzem i bazylią. Na patelni rozpuścić masło, ułożyć połówki ciabatty. Smażyć, aż będzie złoto-brązowa. Zdjąć z patelni, doprawić szczyptą soli i pieprzu i położyć na to kilka listków bazylii, paprykę, mozzarellę rozdartą na kawałki, kurczaka w panko i skropić syropem z octu balsamicznego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE