Mark  Bittman

Ciepłe curry


Przepis z programu Minimalista (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ciepłe curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 strączków kardamonu

1 laska cynamonu

1 łyżeczka całych goździków

½ łyżeczki gałki muszkatołowej w kawałkach

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka nasion kopru włoskiego

 

 

Przygotowanie:


Rozgnieść strąki kardamonu płaską częścią noża lub dnem rondla, usunąć ziarna i wyrzucić łuski. Włożyć wszystkie składniki na małą patelnię i wstawić na średni ogień. Ogrzewać, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż mieszanka będzie aromatyczna, 3-5 minut. Zmielić na proszek w młynku do przypraw lub do kawy. Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

powrót

Podobne przepisy

Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gnocchi z ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masa figowo-orzechowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Gotowane żołędzie
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.