Tomasz Jakubiak

Ciecierzyca i fasola w pikantnym sosie pomidorowym


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę

Ciecierzyca i fasola w pikantnym sosie pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki namoczonej fasoli

2 szklanki namoczonej cieciorki

4 ząbki czosnku

2 cebule czerwone

kilka gałązek rozmarynu

500 ml wody

Dodatki:

5 ząbków czosnku

2 papryki jalapeno

2 białe cebule

50 ml oliwy

pomidory z puszki

kilka gałązek szałwii

kilka gałązek mięty

kilka gałązek lawendy

szczypta soli

szczypta pieprzu

80 ml czerwonego octu winnego

2 szczypty sumaku

200 g sera koziego

 

Przygotowanie:

Fasolę i cieciorkę wrzuć go garnka. Dodaj czosnek, pokrojoną cebulę i rozmaryn. Całość zalej woda i gotuj, aż strączki będą miękkie.
Na patelnie wlej oliwę i wsyp pokrojony czosnek, papryki i cebule. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidory i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dolej ocet i dosyp sumak. Całość wymieszaj i duś około 10 minut.
Do brytfanki nałóż fasolę z cieciorką i warzywa w pomidorach. Całość wymieszaj i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 5 minut. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Babka z kaszy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bruschetta z pomidorami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

mikrusna

postów: 2

18.12.2015 09:47

CYTUJ

mmm wyglada interesujaco :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.