Ciecierzyca duszona z warzywami

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacques Pépin
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy dobrej jakości
- ½ szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ szklanki posiekanej cebulki dymki
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 łyżka grubo pokrojonego czosnku
- 1 puszka (480 g) ciecierzycy osączonej z zalewy
- ½ szklanki bulionu z kury
- około ½ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać w rondlu na ostrym ogniu. Wrzucić cebulę i dymkę. Podsmażać 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać pozostałe składniki oprócz natki pietruszki. Doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywkę i przez kilka minut gotować na wysokim ogniu, aby odparować sos. Rozłożyć do czterech miseczek, posypać natką pietruszki i podawać.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze