Ciecierzyca duszona z warzywami

Ciecierzyca duszona z warzywami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • ½ szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki posiekanej cebulki dymki
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 łyżka grubo pokrojonego czosnku
  • 1 puszka (480 g) ciecierzycy osączonej z zalewy
  • ½ szklanki bulionu z kury
  • około ½ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać w rondlu na ostrym ogniu. Wrzucić cebulę i dymkę. Podsmażać 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać pozostałe składniki oprócz natki pietruszki. Doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywkę i przez kilka minut gotować na wysokim ogniu, aby odparować sos. Rozłożyć do czterech miseczek, posypać natką pietruszki i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA