Wegetariańskie kotleciki korma curry z cukinii i ciecierzycy

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na maśle zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać marchewkę i cukinię, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, by warzywa puściły aromat. Odcedzić, przepłukać i jeszcze raz odcedzić ciecierzycę, zmiksować i przełożyć do miski. Wbić żółtko, dodać pastę curry, natkę pietruszki, masło orzechowe i pokruszony chleb, przyprawić pieprzem i solą, wymieszać. Dodać podsmażone warzywa i energicznie wymieszać, aby warzywa ostygły. Nabrać ilość o objętości nieco mniejszej, niż piłka tenisowa. Najpierw uformować w dłoniach kulkę, potem, cały czas ugniatając, spłaszczyć ją z obu stron. Uformowane kotleciki wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, smarować olejem i układać na średnio gorącym grillu, piec 6-7 minut z każdej strony. Podawać ułożone między połówkami ciabatty, z listkami sałaty i majonezem, wymieszanym z posiekanymi listkami kolendry.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE