Jacek Sikora

Banany z rusztu


Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Banany z rusztu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 banany im twardsze tym lepiej

50 g orzechów laskowych lub innych

50 g brązowego cukru

50 ml rumu

2 goździki

opakowanie cukru waniliowego

lody waniliowe i jagodowe

wedle uznania

 

Przygotowanie:

Cukier brązowy i wanilinowy wymieszaj z orzechami i utłuczonymi goździkami. Banany ze skórką nadkrój tak, by utworzyć w nich sporą kieszonkę. Napełnij kieszonki bananów. Skrop to rumem. Piecz na średnio rozgrzanym grillu, aż skórka zbrązowieje, a cukier się roztopi. Podawaj z lodami waniliowymi i jagodowymi.

powrót

Podobne przepisy

Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.