Antony Worrall Thompson

47.ciasto pomarańczowo-migdałowe


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

47.ciasto pomarańczowo-migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

4 duże pomarańcze

200 g cukru

200 g mielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jajek

sok z ½ cytryny

masło do smarowania formy



Krem

sok z 2 pomarańczy plus skórka do dekoracji

400 ml śmietany 36%

2 łyżki likieru pomarańczowego (Grand Marnier)

55 g cukru pudru



Przygotowanie

Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny, ew. uzupełniając wodę. Osączyć i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno krążkiem papieru do pieczenia. Pokroić dwie pomarańcze na cienkie plasterki. Pozostałe pomarańcze pokroić na kawałki, usuwając pestki i wrzucić do malaksera. Dodać cukier, migdały, proszek do pieczenia, jajka i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Ułożyć na dnie tortownicy plasterki pomarańczy. Wlać masę do formy, położyć na wierzchu pozostałe plasterki pomarańczy, wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Jeśli ciasto zacznie się z wierzchu przypalać, przykryć folią aluminiową. Wyjąć tortownicę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.



Zrobić krem

Zmieszać w misce sok z pomarańczy, likier i cukier. Dodać śmietanę i wszystko razem niezbyt sztywno ubić. Pokroić ciasto na porcje, rozłożyć na talerzyki, dołożyć krem i udekorować skórką startą z pomarańczy.



© ANTONY WORRALL THOMPSON

powrót

Podobne przepisy

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:32

CYTUJ

Tutaj dodałabym tylko jakąś masę, taką która da więcej smaku i koloru, kontrastowa np brązowa - orzechowa z kawałeczkami orzeszków (to i pochrupie) z helio, albo jakaś polewa czekoladowa?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.