Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe zobacz Powidła śliwkowe 2018-06-19 13:00:50
Powidła śliwkowe
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 2.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. Przekładamy je do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy śliwki wędzone i skórkę z cytryny. Na bardzo małym ogniu gotujemy ok. 1 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać powidła, ale niezbyt energicznie, żeby się całkiem nie rozpadły. Pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Na następny dzień znów doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i gotujemy ok. 1 godziny. Po raz drugi studzimy przez noc i na następny dzień gotujemy je przez kolejną godzinę. W razie potrzeby pod koniec gotowania dosładzamy, ale nie jest to konieczne, o ile powidła przygotowujemy z bardzo słodkich i dojrzałych śliwek. Przekładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 20-30 minut. Wyciągamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE