Pierś kaczki w cieście orzechowym wg Karine

Pierś kaczki w cieście orzechowym wg Karine
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 62)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 piersi kacze

  • 100 gr orzechów włoskich
  • 100 gr masła
  • 3 duże suchary
  • 2 łyżeczki musztardy orzechowej
  • 1 łyżka śmietany
  • trochę likieru orzechowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto: zmiksuj orzechy, suchary i masło. Ułóż masę między dwiema warstwami papieru do pieczenia. Włóż na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Zdejmij skórę z piersi korzystając z ostrego nożyka. Pokrój skórę na cienkie paseczki i podsmaż je w garnku, w którym zmieszczą się obie piersi. Gdy wytopią się dwie łyżki tłuszczu kaczego, wyjmij paski skóry i podsmaż na tym tłuszczu obie piersi, na dużym ogniu. Po 2 minuty na stronę.
3. Ostudź piersi przez 5 minut. Ułóż je na warstwie ciasta i wykrój ciasto na wymiar piersi, wokół obwodu. Wycinaj z zapasem, gdyż ciasto się skurczy. Połóż ciasto na piersi i wstaw do pieca. 10 minut wystarczy, jeśli ktoś lubi średnio wypieczoną pierś kaczki.
4. W tym czasie podlej garnek likierem orzechowym, wymieszaj i zestaw z ognia. Dodaj musztardę, trochę wody i odstaw jako sos.

Rady Julie:
Karine wstawia ciasto orzechowe do zamrażarki, żeby szybciej stężało.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA