Rillettes z kaczki z grzankami i piklowanymi warzywami

Rillettes z kaczki z grzankami i piklowanymi warzywami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 500 g pikli z warzyw korzeniowych (rzepa, kalarepa, marchew, rzodkiew)
Marynata:
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 200 g cukru
  • 50 g sambalu
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g soli
  • 1 l oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy w 130 stopniach przez 6 godzin. Po upieczeniu mięso oddzielamy od kości.

Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny, i układamy w słoikach. Składniki na marynatę gotujemy, lekko studzimy i blendujemy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa.

Rillettes podajemy na grzankach z czerstwego chleba z piklami z warzyw korzeniowych.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA