Pierożki z ostrym sosem

Pierożki z ostrym sosem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu do zamaczania i odstawić na bok. W misce średniej wielkości połączyć mięso indyka, kapustę pekińską, imbir, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy i sól. Wymieszać z białkiem. Układać na blacie po 6 placków uformowanych z ciasta. Na każdy nałożyć po łyżeczce farszu. Zwilżyć brzegi placków wodą. Zawinąć i zlepić. Najprościej robić to, biorąc pierożek do ręki i ściskając brzegi kciukiem oraz palcem wskazującym. Układać na blasze do pieczenia i przykryć folią spożywczą, żeby nie dopuścić do wyschnięcia. Powtarzać czynność aż do zużycia całego farszu. Rozgrzać dużą patelnię i kolistym ruchem rozprowadzić olej na dnie. Ułożyć pojedynczą warstwę pierożków. Smażyć 2 do 3 minut (2 minuty dłużej, jeśli pierożki były mrożone), na złoty kolor. Nie przewracać. Wlać na patelnię ¼ szklanki wody i natychmiast przykryć. Gotować 5 minut, aż mięso będzie ugotowane, a pierożki nie będą przywierały do dna patelni. Podawać od razu z sosem do zamaczania.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE