Pierożki gyoza

Pierożki gyoza
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 450 g białej kapusty
  • drobno poszatkowanej
  • 2 łyżki czosnku
  • drobno posiekanego
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 paczka krążków ciasta na wontony
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszaj wieprzowinę, kapustę, czosnek, imbir, sos sojowy i cukier. Usmaż małą porcyjkę na patelni, żeby sprawdzić smak. Dopraw według uznania. Smaruj pędzlem z wodą brzegi krążków z ciasta i nakładaj łyżeczką pośrodku porcję mięsnego nadzienia. Złóż ciasto na pół na kształt pierożka i szczelnie sklej brzegi. Ułóż pierogi szwem do góry na blasze wyłożonej folią plastikową i lekko je dociśnij, by spłaszczyć pierożki od spodu. Trzymaj wszystko pod przykryciem, żeby ciasto nie wysychało. Po wypełnieniu tacy przykryj pierogi plastikową folią i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Zamrożone pierożki możesz przechowywać do 3 miesięcy. Rozgrzej olej roślinny w rondlu o nieprzywierającym dnie z przykrywką i usmaż pierożki, układając je spłaszczoną stroną w dół. Kiedy się zrumienią (po 1-2 min), ostrożnie wlej do rondla tyle gorącej wody, żeby przykryła dno, przykryj rondel pokrywką i gotuj, aż woda odparuje. Zdejmij pokrywę i lekko potrząśnij rondlem. Zwykle gotowanie pierożków trwa ok. 7 minut. Gdy woda odparuje, pozwól pierożkom przysmażyć się przez chwilę, żeby spód był chrupiący.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE