Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi

Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

Składnik główny

  • 2 garście wymieszanych liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej i frisee

Wkładka

  • ok 250 g befsztyku z polędwicy wołowej
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki

Sos

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, dosmakować. Sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, zeszklić, dodać mięso, zrumienić z obu stron, wlać sos sojowy. Smażyć na małym ogniu, aż mięso będzie średnio krwiste. Mięso odstawić na chwilę, by odpoczęło. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem z wasabi, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Befsztyk pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Ułożyć na indywidualnych talerzach doprawioną sałatę, na każdą porcję położyć kilka ciepłych plastrów mięsa, posypać świeżo mielonym pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE