Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi

Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

Składnik główny

  • 2 garście wymieszanych liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej i frisee

Wkładka

  • ok 250 g befsztyku z polędwicy wołowej
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki

Sos

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, dosmakować. Sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, zeszklić, dodać mięso, zrumienić z obu stron, wlać sos sojowy. Smażyć na małym ogniu, aż mięso będzie średnio krwiste. Mięso odstawić na chwilę, by odpoczęło. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem z wasabi, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Befsztyk pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Ułożyć na indywidualnych talerzach doprawioną sałatę, na każdą porcję położyć kilka ciepłych plastrów mięsa, posypać świeżo mielonym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA