Pulpety wołowe z graną na botwince

Pulpety wołowe z graną na botwince zobacz Pulpety wołowe z graną na botwince 2018-06-19 13:01:02
Pulpety wołowe z graną na botwince
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 4 łyżki tartej emilgrany
  • 1 pęczek botwiny
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mięso dokładnie wymieszać z tartym serem. Uformować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie 15 minut. W rondelku zagotować niewielką ilość wody, osolić i wrzucić umytą, nie krojoną botwinę, ale bez buraczków. Blanszować przez 3-4 minuty. Woda powinna odparować, ostatecznie można ją odlać. Botwinę skropić sokiem z cytryny dla odzyskania koloru i wigoru. Dodać masło, krótko dusić, dodać śmietankę. Ułożyć botwinkę na talerzu, oprószyć pieprzem, ułożyć na tym pulpety.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE