Pieczony kurczak w sosie szałwiowo-cebulowym z pieczoną dynią

Pieczony kurczak w sosie szałwiowo-cebulowym z pieczoną dynią
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Do marynaty:
4 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
3 łyżki białego wina
1 kurczak z chowu wolnowybiegowego (ok. 1½kg)
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub oliwy
sól i pieprz

Do sosu:
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub oliwy
2 średnie cebule
szczypta soli
1½ łyżeczki mąki
20 g masła
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki posiekanych drobno liści szałwii
100 ml białego wina
290 ml bulionu z kurczaka

Do dyni:
¼ dyni
50 g masła
2 łyżki rzadkiego miodu

Do podania:
gotowane młode ziemniaki
garść rukoli
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy


Przygotować kurczaka:
Przeciąć między piersiami na pół. Wyłamać ze stawów nogi i oddzielić mięso od kości. Prowadząc nóż przy samych kościach wytrybować obie połówki kurczaka. (Kości można wykorzystać do przygotowania bulionu).

Przygotować marynatę:
W moździerzu rozgnieść czosnek z listkami tymianku i dużą szczyptą soli. Dodać wino i dokładnie wymieszać. Obie połówki kurczaka posmarować od środka marynatą złączyć razem. Odstawić na co najmniej godzinę. Im dłużej tym lepiej. Przygotować sos: cebulę pokroić w cienkie półplastry. Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli i dusić na średnim ogniu często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić - powinno to zająć 10 - 15 minut - potem dodać mąkę i wymieszać. W międzyczasie roztopić na patelni masło i dodać posiekany czosnek. Kiedy masło nabierze miodowego koloru, dodać szałwię i od razu połączyć z cebulą. Dusić jeszcze przez około minutę na średnim ogniu, potem wlać wino i bulion. Gotować na małym ogniu 15 - 20 minut. Jeśli za bardzo zgęstnieje, można dolać trochę wody. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Dynię obrać, ze środka wybrać łyżką pestki, pokroić na duże kawałki. Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzać masło, dodać dynię i smażyć na średnim ogniu podrzucając od czasu do czasu, aby z obu stron złapała kolor. Polać kawałki dyni miodem i pomieszać. Patelnię wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut. Dobrze jest odwrócić dynię, aby się równomiernie upiekła.

W tym czasie przygotować kurczaka:
Rozgrzać na patelni o grubym dnie olej, doprawić kurczaka od strony skóry i ułożyć oba kawałki skórą do dołu. Zmniejszyć ogień i doprawić drugą stronę mięsa. Smażyć 3 - 4 minuty, lub aż się zrumieni, i przewrócić. Patelnię wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut, aż kurczak się wypiecze (po nakłuciu w najgrubszym miejscu wyciekający sok powinien być czysty, bez krwi).
Upieczonego kurczaka odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 4 minuty, aby odpoczął. Sok, który w tym czasie puści mięso, można dodać do sosu. Kurczaka pokroić na duże kawałki i ułożyć na ciepłym półmisku. Podawać z pieczoną dynią, ziemniakami, rukolą polaną dressingiem z oliwy i soku z cytryny, oraz szałwiowo-cebulowym sosem.


Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE