Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 10 ziemniaków King Edward
  • Maris Piper albo Desirée
  • sól morska
  • 50g smalcu
  • tłuszczu spod pieczenia albo oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz ziemniaki, przekrój na pół albo na trzy części, jeśli są duże. Wrzuć do garnka, zalej zimną wodą. Dosyp dużą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Tłuszcz wrzuć na blachę. Rozgrzej na kuchni. Smaż ziemniaki, aż będą brązowe, od czasu do czasu obracając. Posyp obficie solą morką. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Przewróć na blasze, żeby nie przywarły i piecz przez 30 minut.
Natychmiast podaj z giczą jagnięcą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE