Nowojorski falafel

Nowojorski falafel
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.6)
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nasiona ciecierzycy namoczyć na kilka godzin. Odsączyć i włożyć do miski, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Przyprawić solą i sokiem z cytryny i rozdrobnić w malakserze. Masa powinna być miękka, o wyczuwalnych grudkach. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie kulki, każdą kulkę spłaszczyć, aby nadać jej formę kotlecika. Smażyć w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub w głębokim tłuszczu na patelni w temperaturze 180 stopni. Chlebki pita przekroić na pół, do każdej połówki włożyć po dwa falafle, polane jogurtem i posypane natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE