Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przygotowanie:


Składniki:
450 g oberżyny
185 g mozzarelli
95 g parmezanu
185 g sosu pomidorowego
30 g bazylii
30 g mąki
olej rzepakowy (do smażenia oberżyny)
sól i pieprz (do smaku)
oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:
Pokrój oberżynę w plastry o grubości 1 cm, posyp solą i zostaw na 1 godzinę. Opłucz i osusz. Obtocz w mące, smaż w oleju rozgrzanym do 175°C, aż będą złociste. W misce wymieszaj mozzarellę, parmezan i bazylię. Dopraw solą, pieprzem i oliwą, wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę sosu, oberżyny i sera. Powtórz to dwukrotnie, aby uzyskać 3 warstwy każdego składnika. Piecz w 175°C przez 20 minut. Pozostaw na 5 minut i podawaj.

© 2012 Fabrizio Carro


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE