Łosoś wędzony w herbacie

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki łososia:
2 łyżki whisky lub wody
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 płat łososia lub pstrąga ze skórą

Do wędzenia:
3 łyżeczki liści herbaty
1 łyżeczka cukru

Do podania:
1 szklanka sosu chrzanowego
1 chrupki chleb

Przygotowanie:
Wymieszaj whisky lub wodę z cukrem i solą. Posmaruj stronę ryby bez skóry. Pozostaw na 10 min. przed wędzeniem lub do 2 godzin w lodówce zanurzone mięsem w marynacie. Przykryj folią aluminiową dno i boki woka tak, żeby folia wystawał 3-4 cm ponad krawędź. Na dno wsyp herbatę i cukier. Wstaw posmarowaną tłuszczem kratkę. Umieść na niej rybę mięsem do dołu. Przykryj wok pokrywką, podwiń folię, żeby uszczelnić naczynie. Postaw na 4-6 min na silnym ogniu. Musi pojawić się gęsty dym. Potem zmniejsz płomień i wędź przez 12 minut. Wyłącz płomień, nie odkrywaj przez kwadrans, żeby ryba wchłonęła aromat dymu. Przed podaniem wyjmij pensetą ości z uwędzonej ryby. Przełóż rybę na półmisek, podawaj z sosem chrzanowym i chrupkim chlebem.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE