Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia węgierska
Składniki:
- 300 g szprotek (mogą być też sardynki, małe śledzie lub sielawy)
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- olej
- sól
Dodatki:
- 6 szt. cebuli dymki
- 8 szt. rzodkiewek wraz z listkami
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 opakowanie ajranu lub zsiadłego mleka
- 2 łyżki orzeszków pinii
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej mięty
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Ajran lub zsiadłe mleko wymieszaj z ziołami, orzeszkami pinii (możesz je wcześniej uprażyć, ale nie musisz), dopraw do smaku pieprzem (w przypadku zsiadłego mleka możesz jeszcze doprawić solą, sam ajran jest już solonym napojem). Odstaw do lodówki.
Dymki grilluj w całości na patelni grillowej. Odstaw.
Szprotki obtocz w mące kukurydzianej i smaż partiami w rozgrzanym do 170 stopni oleju (w garnku). Ryby smaż krótko - do lekkiego zarumienia.
Wyciągnij ryby z garnka i odsącz na ręczniku papierowym.
Z dymki uformuj „gniazdo” i na środku ułóż smażone szprotki. Dopraw solą.
Dressing wyciągnij z lodówki, dodaj rzodkiewki. Serwuj ze szprotkami. To idealna przekąska do piwa lub wina.
Dymki grilluj w całości na patelni grillowej. Odstaw.
Szprotki obtocz w mące kukurydzianej i smaż partiami w rozgrzanym do 170 stopni oleju (w garnku). Ryby smaż krótko - do lekkiego zarumienia.
Wyciągnij ryby z garnka i odsącz na ręczniku papierowym.
Z dymki uformuj „gniazdo” i na środku ułóż smażone szprotki. Dopraw solą.
Dressing wyciągnij z lodówki, dodaj rzodkiewki. Serwuj ze szprotkami. To idealna przekąska do piwa lub wina.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z ryb
Kuchnia węgierska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze