Spaghetti z sosem alla cerepiera

Spaghetti z sosem alla cerepiera
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przepis



Sos:
pancetta – rodzaj solonego boczku, suszonego na powietrzu
borowiki – świeże lub suszone
pomidorki koktajlowe
tuńczyk
oliwa
czosnek
sól

Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Do środka wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie wkładamy drobno posiekany boczek. Następnie dodajemy borowiki – świeże lub suszone. Suszone borowiki wcześniej trzeba namoczyć przez około dwadzieścia minut. Wodę z nich można później także dodać do sosu. Po dodaniu grzybów należy odczekać chwilę, a następnie dodać pomidory – małe pomidorki pomodorini (mogą być świeże lub z puszki). Na koniec dodajemy tuńczyka. Odrobinę solimy, ale niezbyt dużo, ponieważ składniki sosu już są słone. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut. Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około trzy – cztery minuty. Kiedy makaron się gotuje, dodajemy do sosu ostatni składnik – wodę z borowików. Gotowy makaron mieszamy z sosem i od razu podajemy.

© Antonio Carluccio

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE