Spaghetti z sosem alla cerepiera

Oceń przepis:
Przygotował:
Antonio Carluccio
- Seria kulinarna:
- Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Sos:
pancetta – rodzaj solonego boczku, suszonego na powietrzu
borowiki – świeże lub suszone
pomidorki koktajlowe
tuńczyk
oliwa
czosnek
sól
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Do środka wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie wkładamy drobno posiekany boczek. Następnie dodajemy borowiki – świeże lub suszone. Suszone borowiki wcześniej trzeba namoczyć przez około dwadzieścia minut. Wodę z nich można później także dodać do sosu. Po dodaniu grzybów należy odczekać chwilę, a następnie dodać pomidory – małe pomidorki pomodorini (mogą być świeże lub z puszki). Na koniec dodajemy tuńczyka. Odrobinę solimy, ale niezbyt dużo, ponieważ składniki sosu już są słone. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut. Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około trzy – cztery minuty. Kiedy makaron się gotuje, dodajemy do sosu ostatni składnik – wodę z borowików. Gotowy makaron mieszamy z sosem i od razu podajemy.
© Antonio Carluccio
Makarony, kluski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze