Lodowe markizy

Lodowe markizy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.42)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Utrzyj masło z cukrem w malakserze. Dodaj jajka, wymieszaj i dodaj kawałki czekolady. Zmiel wszystko malakserem, aż czekolada rozdrobni się na małe okruchy. Przesiej do miski mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól. Przemieszaj, wsyp do naczynia malaksera i mieszaj pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Utocz z ciasta kuleczki wielkości piłek golfowych, układaj je na blasze i rozpłaszczaj, żeby powstały placuszki o grubości 0,5 cm. Zachowaj odstępy między ciastkami. Piecz przez 8 min i odstaw do ostygnięcia. Ułóż połowę ciastek na tacce, która zmieści się do zamrażarki, na każde ciastko nałóż porcję lodów waniliowych. Zrób markizy, delikatnie dociskając lody drugim ciastkiem. Wstaw do zamrażarki przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE