Kule serowe w trzech smakach

Kule serowe w trzech smakach
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
10

Przepis


Masa podstawowa:
675 g serka kremowego
115 g miękkiego masła
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki sosu Worcestershire
5 chlustów sosu tabasco
½ łyżeczki gruboziarnistej soli
¼ łyżeczki białego pieprzu

Cheddar i żurawina:
225 g ostrego pomarańczowego cheddara, startego na tarce
2 łyżki gotowego chutneyu z pomidorów
¾ szklanki drobno posiekanych suszonych żurawin
niesolone krakersy, do podania

Roquefort i orzechy włoskie:
170 g roqueforta, pokruszonego
1 mała szalotka, posiekana
2 łyżeczki brandy, opcjonalnie
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
chipsy z buraków, do podania

Kozi ser i dymka:
225 g koziego twarożku
2 łyżki drobno posiekanej dymki
⅓ szklanki drobno posiekanych liści pietruszki kędzierzawej
1 ogórek, pokrojony w grube plastry, do podania

Przygotowanie:
Dokładnie zmiksować składniki masy podstawowej i podzielić ją na trzy równe porcje.
Jedną porcję wymieszać z cheddarem i chutneyem. Uformować kulę i obtoczyć ją w żurawinach. Podawać z sucharkami. Drugą porcję wymieszać z roquefortem, szalotką i brandy. Uformować kulę i obtoczyć ją w orzechach. Podawać z chipsami. Trzecią porcję wymieszać z kozim serem i dymką. Uformować kulę i obtoczyć ją w pietruszce. Podawać z plastrami ogórka. Nieobtoczone kule można przechowywać do 3 dni w lodówce lub do miesiąca w zamrażalniku.


Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE