Krabowe curry

Krabowe curry
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Przepis


Składniki:
7 łyżek oleju
20 nasion kozieradki
8 pączków goździka
20 ziaren czarnego pieprzu
15 świeżych liści curry
2 średnie cebule, posiekane
3-5 zielonych chili, w całości, ale nakłutych czubkiem noża
10 dużych ząbków czosnku, zmiażdżonych
15 g imbiru, obranego i startego
½-1 łyżeczki mielonej lub kruszonej chili
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonej kurkumy
2 x 750 g gotowanych krabów w całości (poproś w sklepie, by kraby oczyszczono i podzielono na części, oddzielając białe mięso od ciemnego)
1-1½ łyżeczki pasty z tamaryndowca
100-200 ml mleczka kokosowego (niekoniecznie)
ryż basmati gotowany na parze

Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni lub w woku. Wrzuć kozieradkę, goździki i ziarna pieprzu. Kiedy kozieradka się zrumieni, dodaj listki curry. Wmieszaj cebulę i zielone chili; zrumień.
W międzyczasie zmiel w malakserze czosnek, pomidory i imbir z odrobiną wody. Przełóż miksturę na patelnię razem z chili, kolendrą, kminem, kurkumą i solą. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj, aż olej zacznie się oddzielać. Smaż na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5-7 minut, żeby wzmocnić smak.
Dolej 800 ml wody i zagotuj. Wmieszaj tamaryndę i dopraw. Dodaj kraby, zagotuj, nakryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż kraby będą ciepłe. Powinno pozostać mało płynu. Wmieszaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dodaj nieco przegotowanej wody. Spróbuj i dopraw do smaku. Podaj z ryżem.










 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE