Kambodżańska sałatka z wołowiną

Kambodżańska sałatka z wołowiną
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia kambodżańska

Przepis


Składniki sałatki:
250 g wołowiny (rumsztyk, rostbef lub polędwica)
1 główka sałaty lodowej albo rzymskiej, podzielona na liście
1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
1 szalotka, pokrojona w piórka
50 g orzechów arachidowych, prażonych i posiekanych
garść kiełków fasoli mung

Składniki dressingu:
1 czerwone chilli, grubo posiekane
2 gałązki trawy cytrynowej
sok z ½ limonki
1 łyżka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka pasty krewetkowej
woda do rozcieńczenia pasty

Do podania:
garść posiekanych świeżych ziół: mięty, bazylii i kolendry

Przygotowanie:
Odetnij tłuszcz z porcji wołowiny. Pokrój w paski o długości 2,5 cm i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki sałatki, wymieszaj.

Przygotuj sos:
Drobno posiekaj trawę cytrynową, rozprowadź wodą pastę krewetkową, wrzuć wszystkie składniki do miseczki i wymieszaj. Polej dressingiem sałatkę, dosyp posiekane zioła, wymieszaj i podawaj.

Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 1


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE