Japońskie stynki w stylu „Nanbanzuke”

Japońskie stynki w stylu „Nanbanzuke”
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 12 sztuk japońskiej stynki (wakasagi) lub filetów z sardynek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz
  • ½ mała marchewka, pokrojona w słupki
  • ½ cebuli, drobno krojonej
Ocet z przyprawami:
  • ½ szklanki dashi lub wody
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu
  • 1 suszona, czerwona chili, drobno krojona

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ocet z przyprawami: wymieszaj wszystkie składniki i przenieś na blachę.

Mocz ryby w mleku przez 30 minut, aby pozbyć się rybiego zapachu. Następnie wytrzyj je do sucha i przypraw solą oraz pieprzem. Oprósz stynki mąką i smaż w oleju o temperaturze 170ºC przez 5-6 minut na złocisty kolor.

Przenieś ryby prosto z oleju do mieszanki octowej, posyp cebulą i marchwią. Odczekaj godzinę i serwuj.

Uwaga:
Kup japoński por, negi oraz rzodkiew daikon do przybrania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA