Diavoli fritti z dipem z dymki i fenkuła

Diavoli fritti z dipem z dymki i fenkuła
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Diavoli fritti:
1 szklanka oleju rzepakowego
4 ząbki młodego czosnku, grubo posiekane
4 fileciki anchois, rozgniecione widelcem
9 suszonych chili

Dip z dymki i fenkuła:
6 dymek, posiekanych
½ szklanki posiekanego fenkuła
½ szklanki natki pietruszki o płaskich liściach, drobno posiekanej
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka śródziemnomorskiego pełnotłustego jogurtu
sok z 1 cytryny
duża szczypta cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzej olej w małym rondlu o grubym dnie, aż zacznie dymić. Zdejmij rondel z ognia. Na dużą patelnię wrzuć czosnek oraz pastę anchois i równomiernie rozprowadź składniki. Rozłóż na patelni pojedynczą warstwą suszone papryczki chili. Metalową chochlą ostrożnie zalej papryczki gorącym olejem, aż napęcznieją. Ostrożnie wstrząśnij i przypilnuj, by się nie przypaliły. Połącz w misce: posiekane dymki, fenkuła, natkę pietruszki, śmietanę, jogurt, sok z cytryny, cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz i dobrze wymieszaj.

© Nadia G.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE