Sos pomidorowy

Sos pomidorowy zobacz Sos pomidorowy 2018-06-19 13:01:09
Sos pomidorowy

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 2,5 kg gruntowych mięsistych słodkich pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól i cukier do smaku
  • szklanka oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Obrać i pokroić czosnek i cebulę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Rozgnieść wszystko praską do ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać posiekaną bazylię i oregano. Doprawić solą i cukrem. Do wypieczonych w piekarniku słoików wlać sos i zakręcić słoiki wygotowanymi pokrywkami. Garnek z wodą wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki z sosem, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować około 20 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE