Pesto
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • duży pęczek bazylii (ok. 50 g)
  • gruba sól morska
  • 1 czubata łyżka orzeszków pinii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 czubata łyżka startego pecorino
  • kilka kropli soku z cytryny
  • ok. 125 ml najlepszej oliwy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Orzeszki można podprażyć na suchej patelni, ale nie jest to niezbędne. Zaczynamy od utarcia czosnku z dużą szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy do moździerza bazylię (same listki, gałązki wykorzystajcie do gotowania sosu).

Nie ucieramy zbyt długo ziół, bo zaczną się utleniać, dodajemy orzechy i kontynuujemy ucieranie, następnie dosypujemy ser, a na koniec stopniowo dolewamy oliwę i ucieramy. Doprawiamy ewentualnie solą i sokiem z cytryny. Pesto nie powinno być zbyt gładkie i jednolite, nie ma być papką jak dla niemowlaka.

Łączymy je np. z gorącym makaronem, lekko rozrzedzając ciepłą wodą spod makaronu, i serwujemy posypane dodatkową porcją parmezanu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE