Pesto
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • duży pęczek bazylii (ok. 50 g)
  • gruba sól morska
  • 1 czubata łyżka orzeszków pinii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 czubata łyżka startego pecorino
  • kilka kropli soku z cytryny
  • ok. 125 ml najlepszej oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzeszki można podprażyć na suchej patelni, ale nie jest to niezbędne. Zaczynamy od utarcia czosnku z dużą szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy do moździerza bazylię (same listki, gałązki wykorzystajcie do gotowania sosu).

Nie ucieramy zbyt długo ziół, bo zaczną się utleniać, dodajemy orzechy i kontynuujemy ucieranie, następnie dosypujemy ser, a na koniec stopniowo dolewamy oliwę i ucieramy. Doprawiamy ewentualnie solą i sokiem z cytryny. Pesto nie powinno być zbyt gładkie i jednolite, nie ma być papką jak dla niemowlaka.

Łączymy je np. z gorącym makaronem, lekko rozrzedzając ciepłą wodą spod makaronu, i serwujemy posypane dodatkową porcją parmezanu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA